Składniki:# 450g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)# 3 jajka# 1 i 1/3 szklanki cukru# 1 i 1/3 szklanki oleju# 1 szklanka mąki krupczatki + 1 szklanka mąki tortowej# 3 łyżeczki proszku do pieczenia (można dać ciut mniej)# 200 ml śmietany kremówki 30%# 100 ml serka mascarpone# 2 śmietan-fixy# cukier waniliowy# owocegranatu do ozdobyRozmrażamy szpinak i odsączamy (przez gazę) z wody (będzie jej bardzo dużo, ważne żeby dobrze odsączyć).Miksujemy jajka z cukrem, powoli wlewając olej i nadal mieszamy. Wsypujemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy*, pieczemy ok 1h do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180^C.Po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy na osobnym talerzyku.Ubijamy śmietanę z serkiem mascarpone, podając pod koniec śmietan-fixy z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).Na ciasto wykładamy ubitą pianę, posypujemy okruszkami ciasta i obkładamy owocamigranatu lekko dociskając je dłonią, by nie spadały.*jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np o wymiarach 24x35 cm trzeba podwoić składniki, wydłużając czas pieczenia nawet do 1.5h.