ßßß Cookit - przepis na Wegański piernik na musie jabłkowym

Wegański piernik na musie jabłkowym

nazwa

Wykonanie

W tym roku na Święta moja Weganka była w domu, więc oczywiste było zaplanowanie wegańskiego ciasta. Piernik to wdzięczny temat, w ciastach bez jajek lubię jako spulchniacza używać musów owocowych lub warzywnych . Prócz przyprawy do piernika dosmaczyłam wegański piernik kawą, tym razem zbożową. Zamiast miodu dodałam aromatyczny syrop akacjowy zrobiony latem.
Miałam piernik polukrować, lecz czasu brakło, więc posypałam go cukrem-pudrem , imitującym nieobecny podczas tegorocznych, niemal wiosennych Świąt śnieg
2 niepełne szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki syropu akacjowego
łyżka kakao
1/2 łyżki przyprawy do piernika
spora szczypta imbiru i cynamonu, mielona kolendra
łyżka cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki zaparzonej i wystudzonej kawy zbożowej
1/2 szklanki musu jabłkowo-pigwowego
Suche składniki zmieszałam w misce. Olej dodałam do miski z suchymi składnikami , mieszając widelcem. Potem dodałam kawę, syrop, mus jabłkowo-pigwowy i jeszcze raz wymieszałam.
Piekłam około 50 minut w 180 C, do suchego patyczka. Mus jabłkowo-pigwowy nadał mu ciekawy smak i wilgotną konsystencję. Smakował nie tylko Wegance
Podczas tegorocznych Świąt doszłam do wniosku, że muszę za rok przeorganizować pracę , bo przygotowania kompletnie mnie wykończyły. W efekcie nie bardzo miałam siłę cieszyć się tymi Świętami, no może trochę dzień po Wigilii, kiedy na obiad jedliśmy jeszcze wigilijne potrawy . Marzę o solidnym wypoczynku w jakimś fajnym miejscu. Może takim, jakie znalazłam pod adresem http://perlapoludnia.pl/
Piernik długo się trzyma, Weganka zabrała sobie na drogę a my dojadamy resztę.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/weganski-piernik-na-musie-jablkowym