Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×Przepis na oryginalne indyjskie
curry mam do szwagra mojej przyjaciółki. zmieniłam go troszkę dodając
mleczka kokosowego, skręcając w stronę maroka podając je kremowo i pikantnie. Potrawa jest bardzo aromatyczna, pożywna i efektowna dzięki
pomidorom i
curry ( w oryginale były to
kurkuma i
garam masala) . W moim mniemaniu proporcje papryczki nadają daniu średnią ostrość ( w skali na 5 byłoby to 2,5 ) więc jeśli chcecie zjeść potrawę z prawdziwie hinduską nutą dodajcie jeszcze kilka
papryczek chilli. Weganie mogą zastąpić
kurczaka np.
cieciorką,
soją lub pieczoną
papryką.
Składniki:4 porcje:400 g
piersi z kurczaka1 puszka
mleka kokosowego (ok. 400g)1 puszka
pomidorów w kawałkach1 duża
cebula1 łyżka kuminu2 łyżki
curry3 ząbki
czosnku2
papryczki chilli4-5 cm kawałek
imbirusól (ok.1 łyżki)3 łyżki
olejunatka lub
kolendra do dekoracji
ryż do podania , 50 g suchego na osobęPrzygotowanie:
Imbir obieramy, najlepiej zeskrobać skórkę łyżeczką.Siekamy drobno
chilli ( potrawa z pestkami będzie bardziej ostra) ,
czosnek i
cebulę.Rozgrzewamy
olej.Wrzucamy na niego ziarna kuminu. Smażymy 2 minuty, aż zaczną pachnieć.Dodajemy
cebulę,
chilli,
czosnek i
imbir. Smażymy aż się zeszklą i zaczną intensywnie pachnieć, 4-5 minut, mieszając, dodajemy
curry.Bazę
smakową zalewamy
pomidorami, puszkę napełniamy
wodą wlewamy do
pomidorów. Gotujemy 2o minut aż
pomidory się rozpadną.
Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę.Dodajemy do gotującego się sosu. Wlewamy też
mleko kokosowe.Gotujemy 15 minut, bez przykrycia.Gdy
kurczak będzie miękki wyłączamy palnik.Podajemy z
ryżem i
zieleniną.Dzięki temu sposobowi przygotowania
kurczak pozostanie soczysty – gdybyśmy go podsmażyli mógłby stać się twardy.
Curry można zastąpić dodając po łyżce
kurkumy i
garam masali.Wegetarianie mogą przyrządzić w takim sosie
cieciorkę lub inne warzywa.Powiązane notki:Szybki
Kurczak w sosie
Curry z
mlekiem kokosowym i
kukurydząPikantna
pierś z kurczaka w cieście z
curry i
sezamuFilet z kurczaka w słodkim sosie
chilliSoczysta
pierś kurczaka w minutę, z
kaszą jaglaną i
brukselkąKurczak w sosie
kokosowym z
kurkumą