ßßß Cookit - przepis na Królewski miodownik z marcepanem, czekoladą i polewą pomarańczową

Królewski miodownik z marcepanem, czekoladą i polewą pomarańczową

nazwa

Wykonanie

Moi Kochani Czytelnicy i blogowi Przyjaciele - dziś Wigilia. Po adwentowym czasie oczekiwania i refleksji, zabiegania i przedświątecznego pędu dziś spotkamy się w przy stołach w gronie naszych rodzin.
Będziemy składali sobie życzenia i dzielili się ciepłem i bliskością.
Wszyscy Wy, którzy do mnie zaglądacie, korzystacie z moich przepisów, wspieracie i czasem krytykujecie - jesteście mi bliscy i bardzo dziękuję Wam za Waszą obecność. Wszystkim Wam życzę, by dzisiejszy wieczór i najbliższe dni pełne były miłości i śmiechu, życzę Wam też oczywiście przepysznych smakołyków na Waszych stołach - Wesołych Świąt!
Dziś jeszcze podzielę się z Wami przepisem na rewelacyjne ciacho; wymyśliłam je sobie planując świąteczne wypieki. Chciałam żeby było wyjątkowe - i jest :) Jest odświętne i królewskie :) Połączyłam smak miodowych placków z masą marcepanową, kremem pomarańczowym, lekko kwaskawym dżemem z gorzkich pomarańczy i oczywiście z czekoladą - czekolada przecież musi być!
Warto to ciasto przygotować wcześniej, bo najlepsze jest po 2-3 dniach.
Składniki :
Ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki miękkiego miodu
1 łyżka cukru waniliowego
100 g. miękkiego masła
1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%
Krem pomarańczowy :
2 duże, dojrzałe pomarańcze
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
Polewa :
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
kilka kropli olejku migdałowego
Dodatkowo :
250 g. masy marcepanowej
kilka łyżek nutelli
dżem z gorzkich pomarańczy
Przygotowanie :
Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski. Zagniatam elastyczne, miękkie ciasto, dzielę je na 4 części. Piekę 4 placki w dużej keksówce natłuszczonej masłem i oprószonej mąką (ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C).
Krem: wyciskam sok z pomarańczy, odlewam 1/4 szklanki. Większą porcję soku podgrzewam w rondelku, a w pozostałym mieszam dokładnie mąkę. Wlewam zawiesinę do gorącego soku, mieszam by masa zgęstniała. Dodaję masło i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Przekładam placki po kolei: pierwszy smaruję lekko dżemem i wylepiam warstwą masy marcepanowej (rozwałkowuję połowę na kształt placka), znów smaruję ją leciutko dżemem. Układam drugi placek i smaruję go dżemem, na niego wykładam warstwę marcepana i ciepłą nutellę. Przykrywam trzecim plackiem, ten też smaruję nutellą; przykrywam czwartym plackiem. Na ostatni placek wykładam krem pomarańczowy, rozsmarowuję go dokładnie.
Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem, mieszam z olejkiem migdałowym. Lekko studzę polewę i rozsmarowuję ją na zimnym kremie. Całość posypuję czekoladowymi posypkami.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/krolewski-miodownik-z-marcepanem.html