ßßß Cookit - przepis na BABKA KAKAOWO-POMARAŃCZOWA pełnoziarnista

BABKA KAKAOWO-POMARAŃCZOWA pełnoziarnista

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc coraz bliżej, więc trzeba zacząć przygotowania! Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Wiem, że w te dni dla większości to babka drożdżowa jest wypiekiem numer jeden, jednak u mnie w domu najbardziej pożądanym wypiekiem jest babka piaskowa. To tradycyjne ciasto warto upiec w formie do babki – będzie się pięknie prezentować, ale oczywiście nada się też zwykła prostokątna blaszka. Jako, że lubię eksperymenty w kuchni, to postanowiłam nieco urozmaicić podstawowy przepis na babkę piaskową o dodatek kakao i pomarańczy. Eksperyment był możliwy tym bardziej, że ostatnio kurier zapukał do moich drzwi i wręczył do moich rąk paczkę, w której znalazłam zapas kakao DecoMorreno oraz formę na babkę. Ten eksperyment okazał się naprawdę trafiony! Koniecznie wypróbujcie taką kakaowo-pomarańczową wersję tego wielkanocnego ciasta, ale myślcie również nad swoimi własnymi wariacjami, ponieważ już niedługo na blogu pojawi się konkurs, w którym będziecie mogli się wykazać swoimi autorskimi kakaowymi pomysłami. Tak więc bądźcie czujni!
Przepis (forma z kominem, o średnicy 22cm):
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki ziemniaczanej
200g masła
3 (duże) jajka
200g cukru trzcinowego
2 pomarańcze
2 łyżki miodu
1/4szkl kakao DecoMorreno
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ amarantus/płatki owsiane/otręby/bułka tarta do podsypania formy
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W rondelku stopić masło. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą zostawić na później. Jajka roztrzepać i wymieszać z ostudzonym, rozpuszczonym masłem oraz sokiem z pomarańczy. Dodać mąkę, cukier trzcinowy, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać, aż do połączenia składników. Formę do babki wysmarować masłem i obsypać amarantusem/płatkami owsianymi/otrębami/bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-60minut, aż do "suchego patyczka". Gotową babkę wyjąć. Odwrócić formę dnem do góry i przerzucić ciasto na talerz/blachę. Ostudzić. W tym czasie drugą pomarańczę obrać ze skórki, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać miód, skarmelizować plastry pomarańczy. Udekorować nimi babkę.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/04/kakaowo-pomaranczowa-babka-piaskowa.html