ßßß Cookit - przepis na Pierniczki na choinkę z muscovado / domowe pierniczki

Pierniczki na choinkę z muscovado / domowe pierniczki

nazwa

Wykonanie

W tym roku za punkt honoru przyjęłam sobie, zrobić takie ozdoby choinkowe, które będzie można zjeść. A podstawą takie dekoracji są pierniczki. Nie byłabym sobą, gdybym z wiekowym przepisem odrobinę nie poeksperymentowała. Zamiast białego cukru użyłam cukru trzcinowego i dla wzbogacenia smaku dodała ciemny cukier muscovado. Jego głęboki smak idelanie komponuje się z przyprawami piernikowymi. Melasowy aromat przebija się przez nuty cynamonu, goździków czy ziela angielskiego. Koniecznie musicie wypróbować tego przepisu. A warto wypróbować go już teraz, bo do Świąt pierniczki nabiorą idealnej konsystencji i będzie je można smacznie spałaszować. A więc, do pierników moi drodzy marsz :)
150 g miodu wielokwiatowego
100 g miodu gryczanego
100 g cukru trzcinowego rafinowanego
50 g cukru trzcinowego muscovado
250 g masła prawdziwego
1 jajko
650 g mąki pszennej
6-7 łyżek kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
- Cukry, miód i masło rozpuszczamy i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy 1 jajko (jeżeli dodamy je do zbyt gorącej masy jajko nam się zetnie i będzie niedobrze, masę da się uratować, wystarczy ją wtedy odcedzić na bardzo drobnym sitku).
- Przesiewamy mąkę wraz z kakao, sodą i przyprawą do pierników. Do mąki wlewamy masę i łyżką wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Wyjmujemy z lodówki 5 minut przed rozwałkowanie. Rozwałkowujemy na placek grubości 3-4 mm i wykrawamy wybrane kształty.
- Układamy na blasze, można ściśle - pierniki zbytnio nie urosną. Pieczemy w temp 180 C przez 10 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, jak wystygną stwardnieją. Z biegiem czasu będą dochodzić do siebie i na święta będą idealne.
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2014/11/pierniczki-na-choinke-z-muscovado.html