Kolejna odsłona ciasta dyniowego, tym razem bardzo proste z dodatkiem czekolady, dość wilgotne. Do jego zrobienia użyłam dżemudyniowo-pomarańczowego (przepis tu-klik) ale równie dobrze można użyć miąższu z dyni. Miąższ należy wcześniej upiec w piekarniku w 180*C do miękkości a następnie zmiksować.*keksówka 30 cmSkładniki:400 g dżemu lub musu z dyni250 g masła150 g cukru (jeśli używamy musu z dyni, można dodać więcej cukru)2 łyżki miodu2 jajka360 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka sody100 g deserowej czekoladydodatkowo:100 g deserowej czekolady2 łyżki mlekawiórki białej czekoladyDżem (lub mus) umieścić w misce, dodać masło, cukier, miód i jajka. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, wmiksować do masy. Czekoladę posiekać i łyżką wmieszać do ciasta. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika dokładnie wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce i mieszając rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Polać ciasto i posypać wiórkami białej czekolady.inspiracja