Wykonanie
Bardzo lubię pierniki. Dosłownie wszystkie. Miękkie, twarde, z dodatkami i bez. Dlatego, gdy znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy dość stary przepis (sprzed jakichś trzydziestu lat), na dość oryginalne ciasto piernikowe z
kaszą manną, nie mogłam mu się oprzeć i od razu musiałam je upiec. Masa z
kaszy manny dość sprawia, że piernikowe placki ciasta dość szybko robią się miękkie i ciasto można jeść już dzień po jego upieczeniu.placki- 600 g.
mąki pszennej- 200 g.
cukru- 70 g.
masła- 70 g.
miodu- 4 łyżki
mleka- 2
jaja- 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 0,5 łyżeczki
sody- ok. 20 g, domowej
przyprawy korzennej do piernikamasa- 3 szklanki
mleka- 120 g.
masła- 120. g.
cukru- 4 łyżki
kaszy mannypolewa czekoladowa- 2 tabliczki
mlecznej czekolady- 3 łyżki
masłaPlacki: 50 g.
cukru karmelizujemy na patelni. Gdy karmel jest gotowy, dolewamy do niego
mleko,
miód,
masło i wsypujemy resztę
cukru. Całość studzimy, przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy je i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy równe części, które rozwałkowujemy na trzy cienkie placki (u mnie o wymiarach...) Placki pieczemy oddzielnie, każdy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wyjmujemy i studzimy na kratce.Masa:
Mleko zagotowujemy z
masłem i
cukrem. Gdy zaczyna wrzeć zdejmujemy garnek z płomienia i ciągle mieszając
mleko, wsypujemy do niego
kaszę manną. Stawiamy ponownie na kuchence, ciągle mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż masa zacznie bulgotać.Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą, gdy jest jeszcze bardzo ciepła, smarujemy placek piernikowy, i wyrównujemy łyżką. Kładziemy na niej drugi placek piernikowy (lekko dociskamy), na którym równomiernie rozsmarowujemy drugą, ciepłą część
kaszy manny. Na niej układamy trzeci placek, dociskamy i odstawiamy do wystygnięcia.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło i
czekoladę. Mieszamy wyrabiając jednolitą masę. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch ciasta, rozsmarowujemy łyżką, a gdy przestygnie, całość wstawiamy na godzinę do lodówki.Smacznego!