ßßß Cookit - przepis na Ciasto piernikowe z kaszą manną

Ciasto piernikowe z kaszą manną

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pierniki. Dosłownie wszystkie. Miękkie, twarde, z dodatkami i bez. Dlatego, gdy znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy dość stary przepis (sprzed jakichś trzydziestu lat), na dość oryginalne ciasto piernikowe z kaszą manną, nie mogłam mu się oprzeć i od razu musiałam je upiec. Masa z kaszy manny dość sprawia, że piernikowe placki ciasta dość szybko robią się miękkie i ciasto można jeść już dzień po jego upieczeniu.
placki
- 600 g. mąki pszennej
- 200 g. cukru
- 70 g. masła
- 70 g. miodu
- 4 łyżki mleka
- 2 jaja
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- ok. 20 g, domowej przyprawy korzennej do piernika
masa
- 3 szklanki mleka
- 120 g. masła
- 120. g. cukru
- 4 łyżki kaszy manny
polewa czekoladowa
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 3 łyżki masła
Placki: 50 g. cukru karmelizujemy na patelni. Gdy karmel jest gotowy, dolewamy do niego mleko, miód, masło i wsypujemy resztę cukru. Całość studzimy, przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy je i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy równe części, które rozwałkowujemy na trzy cienkie placki (u mnie o wymiarach...) Placki pieczemy oddzielnie, każdy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Masa: Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Gdy zaczyna wrzeć zdejmujemy garnek z płomienia i ciągle mieszając mleko, wsypujemy do niego kaszę manną. Stawiamy ponownie na kuchence, ciągle mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż masa zacznie bulgotać.
Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą, gdy jest jeszcze bardzo ciepła, smarujemy placek piernikowy, i wyrównujemy łyżką. Kładziemy na niej drugi placek piernikowy (lekko dociskamy), na którym równomiernie rozsmarowujemy drugą, ciepłą część kaszy manny. Na niej układamy trzeci placek, dociskamy i odstawiamy do wystygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Mieszamy wyrabiając jednolitą masę. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch ciasta, rozsmarowujemy łyżką, a gdy przestygnie, całość wstawiamy na godzinę do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/12/ciasto-piernikowe-z-kasza-manna.html