Wykonanie
Mus czekoladowy to jeden z moich ulubionych deserów. Jednak z racji jego kaloryczności przygotowuję go tylko na specjalne okazje. Okazją do jego przygotowania była wizyta przyjaciół a przy tym miałam sposobność przetestować nowe pucharki do deserów. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia (zwłaszcza w
miętowym), choć rodzajów pucharków w domu mam kilka. Jeśli i Wam wpadły w oko możecie je kupić za parę groszy w sklepie Strefa Ulubiona tutaj (klik). Dostępne są w czterech pastelowych kolorach, wszystkie są piękne więc nie łatwo się zdecydować. Dlatego wzięłam każdego po jednym. Dzięki temu kiedy na
stole jest zamieszanie to desery się nie
mylą i każdy wie, który jest jego.Składniki na 6 pucharków:3
jajka400 ml
śmietanki kremówki200 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
cukru pudru2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejłyżka
masłaCzekoladę połamać, razem z
masłem i
kawą wrzucić do miski i rozpuścić nad rondelkiem z gorącą
wodą.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na pianę,
żółtka utrzeć z
cukrem pudrem. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć do dekoracji. Resztę kremówki zmiksować z
czekoladą,
żółtkami i pianą z
białek. Mus przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem udekorować kleksem
bitej śmietany i
czekoladą.