Wykonanie
Letnie babeczki … kruche ciasto wypełnione
gorzką czekoladą, aksamitną
śmietaną i pachnącymi latem
borówkami:)
Składniki na ciasto (ok. 25 babeczek średnicy 5 cm):270 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru200 g
masła1
jajkoDodatkowo:500 ml
śmietany kremówki 30%, dobrze zchłodzonej½ szklanki
cukru pudru1 szklanka
borówek200 g
gorzkiej czekolady50 ml
śmietany kremówki 30%Wykonanie:
Mąkę wraz z
cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku wielkości dużego
orzech włoskiego i wyklejamy nim foremki. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20, do czasu, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia.Do małego rondla wrzucamy połamaną
czekoladę i wlewamy
śmietanę. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do czasu, aż
czekolada sie rozpuści i ładnie połączy ze
śmietaną. Odstawiamy na kilka minut aby masa lekko przestygła, a następnie napełniamy nią babeczki (ok. 1 łyżeczki na każdą babeczkę).Do wysokiego naczynia wlewamy
śmietaną, dodajemy
cukier puder i miksujemy do uzyskania sztywnej piany.
Śmietanę przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy nią babeczki, na wierzch każdej układamy po kilka
borówek.Smacznego!