ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe bez mąki z borówką amerykańską i kremem

Ciasto czekoladowe bez mąki z borówką amerykańską i kremem

nazwa

Wykonanie

I kolejna wariacja na temat jednego z moich ulubionych ciast.
Spód:
100 g gorzkiej czekolady
150 g cukru
100 g masła
5 jajek
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Do tej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 20 cm średnicy) i pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie smarujemy boków masłem, ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem. Przed zdjęciem tortownicy trzeba je jednak obkroić nożem.
Krem czekoladowy:
100 g śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
borówka amerykańska
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do lekko przestudzonej czekolady dodajemy kremówkę i dokładnie mieszamy. Na wierzchu ciasta układamy borówki amerykańskie. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Źródło:https://kuchniokracja.hanami.pl/index.php/ciasto-czekoladowe-bez-maki-z-borowka-amerykanska-i-kremem