Wykonanie
Dzisiaj przepis dla wielbicieli placuszków. My jadamy je bardzo często, bo córeczka uwielbia takie rzeczy i dlatego ciągle powstają nowe wersje.
Kuskus najczęściej podaję do gulaszu lub z
mlekiem w formie zupy
mlecznej. Placuszki z niego też są wyśmienite, zwłaszcza wzbogacone w
rodzynki i
banany. Dzieciaki będą wcinać aż się im uszy będą trzęsły!Składniki na 10 placuszków:szklanka
kaszy kuskus1,5 szklanki wrzącego
mlekaszczypta
soli2 łyżki
cukru3
jajka3 łyżki
mąki50 g
rodzynek100 g
serka homogenizowanegobananolejcukier puder do posypania
Kaszę wymieszać z
solą,
cukrem i
rodzynkami. Zalać wrzącym
mlekiem i odstawić na kilka minut. Kiedy
kasza wchłonie
wodę i przestygnie wbić
jajka, dodać
serek i wsypać
mąkę. Dokładnie wymieszać. Ciasto musi być dość gęste, żeby nie rozpadało się podczas przewracania.
Banana pokroić na plasterki i delikatnie wmieszać do ciasta. Na rozgrzany
olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć na złoto z obu stron.