ßßß
Soczyste mięsko z chrupiącą skórką upieczone w potrawce z marchewki i selera. Może ona zastąpić surówkę i być dodatkiem do ziemniaków.Składniki:1 kurczak2 marchewki1 pietruszka1 seler2 cebulemarynata do kurczaka:2 łyżki majonezu2 łyżki oleju1 łyżka miodu2 łyżeczki słodkiej paprykiostra papryka (według uznania)sólpieprz3 ząbki czosnkuSkładniki marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na na godzinę. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec w 200*C około godziny, podlewając wytapiającym się tłuszczem.. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa dodać do kurczaka i piec nadal, aż będą miękkie.