ßßß
 
            
         Składniki:300 g mąki40 g świeżych drożdżyszczypta soli1 łyżka cukru1,5 szklanki mleka1 jajkokilka moreliolejek waniliowyolej do smażeniacukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Morele płuczemy i osuszamy.2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże. Dodajemy cukier i zalewamy połową letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojone w kawałki morele i odstawiamy do wyrośnięcia.4. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić.5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!!!
Składniki:300 g mąki40 g świeżych drożdżyszczypta soli1 łyżka cukru1,5 szklanki mleka1 jajkokilka moreliolejek waniliowyolej do smażeniacukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Morele płuczemy i osuszamy.2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże. Dodajemy cukier i zalewamy połową letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojone w kawałki morele i odstawiamy do wyrośnięcia.4. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić.5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!!!