ßßß Cookit - przepis na Chrupiące rozetki - przepis II

Chrupiące rozetki - przepis II

nazwa

Wykonanie

Przepis na rozetki już gościł w moim blogu. Dziś chcę Wam podać drugi. ten wydaje mi się byc delikatniejszy ale należy pamiętać że dodatek cukru w cieście powoduje "szybsze łapanie koloru" ;)
Polecam :)
Składniki:
2 jajka
1 łyżka wrzątku
2łyżki cukru
1 szklanka mleka (3,2%)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Jajka ubić z cukrem i 1 łyżką wrzątku. Następnie dodać pozostałe składniki i bardzo dobrze wymieszać.
Olej wlać do rondelka do wysokości rozetki. Tłuszcz rozgrzać (ale nie zagotować). Rozetke wsadzic do tłuszczu i również rozgrzać. Gorącą zamoczyć w cieście do wysokości 3/4 i trzymać tak długo aż skwierczy, następne zaurzyć w tłuszczu. Powinna sama po chwili odpaść . Piec na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem :) Rozetka powinna być cały czas gorąca - nie odkładamy jej na bok. Jeśli w danym momencie jej nie używamy powinna być zamoczona w gorącym tłuszczu z piekącymi się rozetkami :)
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/06/chrupiace-rozetki-przepis-ii.html