ßßß Cookit - przepis na PRZEKŁADANE KOKOSANKI

PRZEKŁADANE KOKOSANKI

nazwa

Wykonanie

Przepis, który zdecydowanie się przydaje. Przygotowując wiele ciast i ciasteczek pozostają wolne białka, które można przerobić na bezy lub kokosanki. Ja dziś przedstawiam przepis właśnie na te drugie ciasteczka.
Kokosanki według tej receptury wychodzą dość miękkie i wilgotne. Znacznie różnią się od KOKOSANEK BŁYSKAWICZNYCH, które piekłam kiedyś. Można je przełożyć kwaśną marmoladą wieloowocową, choć mi bardziej smakują takie bez nadzienia. Przygotowuje się je bardzo szybko.
Składniki:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g wiórków kokosowych
ponadto
marmolada wieloowocowa
Wiórki kokosowe wsypujemy na czystą, suchą patelnię. Podgrzewamy je na małym ogniu, cały czas je mieszając. Naczynie zdejmujemy z ognia, gdy wiórki lekko się zarumienią.
Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Stopniowo dodajemy przesiany cukier puder i proszek do pieczenia. Cały czas bezę miksujemy. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę całość mieszamy. Następnie, delikatnie (najmniejsze obroty miksera), wkręcamy wiórki kokosowe.
Łyżką nabieramy porcję ciasta i wykładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (od nas zależy jak duże chcemy mieć kokosanki). Ciasteczka formujemy niezbyt blisko siebie, gdyż nieco rozpłyną się w piekarniku. Pieczemy kokosanki 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Ciastka powinny ładnie się zarumienić (również od spodu). Gotowe odstawiamy na 10 minut, żeby lekko stwardniały (dopiero wtedy można je zdjąć z blaszki).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2016/01/przekadane-kokosanki.html