Wykonanie
Przepis, który zdecydowanie się przydaje. Przygotowując wiele ciast i
ciasteczek pozostają wolne
białka, które można przerobić na
bezy lub kokosanki. Ja dziś przedstawiam przepis właśnie na te drugie
ciasteczka.Kokosanki według tej receptury wychodzą dość miękkie i wilgotne. Znacznie różnią się od KOKOSANEK BŁYSKAWICZNYCH, które piekłam kiedyś. Można je przełożyć kwaśną
marmoladą wieloowocową, choć mi bardziej smakują takie bez nadzienia. Przygotowuje się je bardzo szybko.Składniki:4
białkaszczypta
soli3/4 szklanki
cukru pudru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
mąki ziemniaczanej200 g
wiórków kokosowychponadto
marmolada wieloowocowa
Wiórki kokosowe wsypujemy na czystą, suchą patelnię. Podgrzewamy je na małym ogniu, cały czas je mieszając. Naczynie zdejmujemy z ognia, gdy wiórki lekko się zarumienią.
Białka ubijamy na sztywną pianę z
solą. Stopniowo dodajemy przesiany
cukier puder i
proszek do pieczenia. Cały czas
bezę miksujemy. Pod sam koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną i chwilę całość mieszamy. Następnie, delikatnie (najmniejsze obroty miksera), wkręcamy
wiórki kokosowe.Łyżką nabieramy porcję ciasta i wykładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (od nas zależy jak duże chcemy
mieć kokosanki).
Ciasteczka formujemy niezbyt blisko siebie, gdyż nieco rozpłyną się w piekarniku. Pieczemy kokosanki 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C.
Ciastka powinny ładnie się zarumienić (również od
spodu). Gotowe odstawiamy na 10 minut, żeby lekko stwardniały (dopiero wtedy można je zdjąć z blaszki).