ßßß Cookit - przepis na CYTRYNY W SYROPIE

CYTRYNY W SYROPIE

nazwa

Wykonanie

Jak wykorzystać całe cytryny? Cóż, ja z zestu przygotowałam kandyzowaną skórkę cytrusową (tak, specjalnie do pączków na Tłusty Czwartek), a czysty miąższ pokroiłam w plasterki i zamknęłam w słoiczku. Będzie jak znalazł do herbaty, czy grzańca, choć chodzi za mną jeszcze odwrócone ciasto cytrynowe (podobne do tego z ananasem: klik).
Składniki:
5 cytryn
5 łyżek cukru
Składniki:
5 cytryn
5 łyżek cukru
1/2 szklanki wody
5 goździków całych
1 gwiazdka anyżu
10 ziaren kardamonu
Przygotowujemy słoiczek cytryn w samym cukrze.
Sparzone, dokładnie wyczyszczone cytryny obieramy. Usuwamy białe, gorzkawe albedo, a czysty miąższ kroimy w dość grube plasterki. W słoiku układamy warstwowo cytrusy, co chwilę przesypując je cukrem. Naczynie odstawiamy do lodówki (już po godzinie owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści).
Przygotowujemy słoiczek cytryn w syropie korzennym.
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dodajemy przyprawy. Zagotowujemy syrop (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Następnie skręcamy ogień, a naczynie przykrywamy pokrywką i odstawiamy, by syrop całkowicie wystygł. Po około 40 minutach wyławiamy goździki, ziarna kardamonu i gwiazdkę anyżu.
Sparzone, dokładnie wyczyszczone cytryny obieramy. Usuwamy białe, gorzkawe albedo, a czysty miąższ kroimy w dość grube plasterki. W słoiku układamy warstwowo cytrusy. Zalewamy je czystym syropem, zamykamy i odstawiamy do lodówki.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2016/01/cytryny-w-syropie.html