ßßß
Jeśli nie macie pod ręką papierówek, możecie wykorzystać oczywiście inne odmiany jabłek, z każdymi wyjdzie bardzo smaczna, mocno jabłkowa, z nutą cytryny, goździków i mięty. Idealna na upalne dni.Zapraszam!Składniki:700 g papieróweksok i skórka z 1 cytryny (lub pomarańczy)3 goździkicukier (ilość dowolna)woda + woda schłodzonaWykonanie:Papierówki myjemy i kroimy na ćwiartki, wrzucamy do garnka. Cytrynę obieramy cienko ze skórki i wrzucamy skórkę do jabłek, dodajemy też goździki, sok z cytryny i wodę, tak aby zakryła nasze jabłka.Gotujemy na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną i się zaczną rozpadać.Odsączamy płyn na drobnym sitku, słodzimy go wg własnych upodobań. Powinien być zdecydowanie słodki, ponieważ rozcieńczymy go jeszcze wodą.Powstały płyn chłodzimy, rozcieńczamy schłodzoną wodą, podajemy z kostkami lodu i opcjonalnie listkami mięty.
Smacznego!