ßßß Cookit - przepis na Share the post "Chrupiące gofry korzenne z kremem pomarańczowym"

Share the post "Chrupiące gofry korzenne z kremem pomarańczowym"

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na chrupiące gofry piernikowe podane z orange curd z likierem cytrynowym. Ja zazwyczaj robię je na słodką kolację, ale równie dobrze można je zrobić na śniadanie i deser,są dosyć uniwersalne:) Jest to też kolejny przykład zastosowania orange curd z tego przepisu . Polecam!
Gofry korzenne z kremem pomarańczowym
(ok. 14 szt. w zależności od wielkości gofrownicy)
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 szklanki cukru
3 jajka lekko rozbełtane
1 szklanka mleka 3,2 %
1/2 szklanki melasy lub miodu
1/3 szklanki roztopionego masła
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę,sodę,proszek do pieczenia,sól,imbir i cukier. Odstaw na bok.
W misce miksera (lub trzepaczką) wymieszaj dokładnie jajka,melasę lub miód,mleko i roztopione masło. Dodaj sypkie składniki i wymieszaj całość,aż powstanie jednolite ciasto.
Smaż gofry w rozgrzanej gofrownicy do zrumienienia i podawaj z kremem pomarańczowym lub z czymkolwiek lubisz.
*gofry też można zamrozić, wystarczy je później odgrzać przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 150 oC.
Share the post "Chrupiące gofry korzenne z kremem pomarańczowym"
Źródło:http://karmelowy.pl/chrupiace-gofry-korzenne-z-kremem-pomaranczowym