Wykonanie

Stopniowo opróżniam spiżarnię z "suchych" zapasów! Przeglądając kąty, trafiłam na
kaszkę kukurydzianą... Uwielbiam polentę, podsmażoną z
boczkiem, jako dodatek do
kurczaka faszerowanego, na przykład.Temat na słodką
kaszkę, z jeszcze bardziej słodką
figą, przypomniał KUKBUK. Trochę ją spulchniłam ubitą pianą z
białek i podrasowałam resztką słonego karmelu .Bardziej puszysta polenta nie podklejała podniebienia i nie denerwowała niewyspanego Nastolatka i spieszącego się Czterdziestolatka :)Składniki na dwie,
śniadaniowe, miseczki:1/2 szklanki
kaszki kukurydzianej2 szklanki
mlekałyżka
masłałyżka
miodułyżka
serka mascarpone2 czubate łyżki ubitej piany z
białek4 plastry
figiłyżeczka słonego karmeluDo gotującego się
mleka wsypałam
kaszkę, cały czas mieszając rózgą. Po 3 minutach była gotowa. Zdjęłam z palnika i dodałam
masło,
serek i pianę z
białek. Na patelni podgrzałam karmel i dusiłam w nim 4 minuty plastry
figi...