ßßß Cookit - przepis na Risotto z pora i dyni wg Michela Morano.

Risotto z pora i dyni wg Michela Morano.

nazwa

Wykonanie

Muszę przyznać, że sama nie jadłam, ale rodzinie bardzo smakowało. Przepis pochodzi z książki ,,Moje smaki" Michela Moran, s.175.
Potrzebne składniki:
1 l rosołu z kurczaka
225 g ryżu okrągłego ( ja dałam długoziarnisty )
2 pory - białe części
80 dag miąższu z dyni, pokrojonego w kostkę
1/4 kostki masła
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
opcjonalnie - 50 g tartego parmezanu, sól morska
Sposób wykonania:
1/8 kostki masła rozpuszczamy w dużym garnku. Dodajemy pokrojony w drobne paski por oraz posiekany czosnek. Smażymy na małym ogniu, nie przypalając warzyw.
Dodajemy do ryżu pokrojone kostki dyni. Smażymy 5 minut na dużym ogniu. Wlewamy 3/4 bulionu i pozwalamy, aby wyparował, mieszamy. Kiedy wsiąknie, dodajemy resztę bulionu. Gotujemy 12-15 minut.
Kiedy ryż jest gotowy, ale nadal trochę twardy dodajemy 1/8 kostki masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty.
Smacznego!
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2014/11/risotto-z-pora-i-dyni-wg-michela-moran.html