Jak już pewnie wiecie uwielbiam makaron, a chyba jeszcze bardziej kocham go w wydaniu zapiekanki makaronowej. Tm razem wersja z moim ukochanym brokułem i pieczarkami.Potrzebne składniki:500 gr makaronu20 dag pieczarek2 średnie brokułysól, pieprz do smaku20 dag żółtego sera3 łyżki tłuszczu2 łyżki mąki1/2 szklanki mleka1/4 szklanki śmietany1 serek topiony,np. z szynkącebulaszczypta cukrupuszka kukurydzymasłoSposób przygotowania:Brokuła gotujemy w ocukrzonej wodzie do miękkości. Na patelni przesmażamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki, powstaje zasmażka. Dodajemy 1/2 szklanki mleka i 1/4 szklanki śmietanki. Gotujemy aż sos będzie gęsty. Dodajemy rozduszonego brokuła. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy topiony serek. Całość dokładnie mieszamy.Pieczarki trzemy na tarce na drobno. Przesmażamy razem z cebulą na maśle.500 g makaronu gotujemy prawie do miękkości. Przelewamy zimną wodą, wsypujemy do miski. Dodajemy sos brokułowy, pieczarki, odcedzoną puszkę kukurydzy. Całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego.Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy ok. 20 min. w 160 st.Smacznego !