Wykonanie
Ciasto Rafaello bardzo lubię. Poniżej podaję proporcję na mniejszą blachę, jeżeli ktoś chce większą wystarczy podwoić ilość składników na
kokosową masę.
Potrzebne składniki:4
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki kartoflanki1 i 1/2 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5
śmietany kremówki 30 %1 paczka
śnieżki na
mleko1
biała czekolada1,5 paczki
wiórków kokosowych ( ja użyłam tych firmy Kresto )2 łyżki
żelatynySposób przygotowania:
Jajka ubijamy w gorącej wodzie na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy
cukier,
mąkę, kartoflankę i
proszek do pieczenia. Wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Pieczemy 15-20 minut . Zostawiamy do wystygnięcia.1,5
śmietany kremówki wlewamy do garnka. Ubijamy razem ze
śnieżką. Dodajemy roztopioną w odrobinie
wody tabliczkę
białej czekolady oraz paczkę
wiórków kokosowych .W kilku łyżkach
wody rozpuszczamy 2 łyżki
żelatyny. Odstawiamy na kilka minut, gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do kokosowej masy. Wstawiamy na ok. 10 min. do lodówki, żeby zaczęła tężeć. Wylewamy na ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi.Zostawiamy na kilka godzin w lodówce do całkowitego stężenia.Smacznego !