Wykonanie
Nalewkę winogronową z jasnych
owoców robię pierwszy raz. Jestem ciekawa, jak zasmakuje moim bliskim:)
![](/Data/Images/www.paulinakwiatkowska.pl\2013_slash_08_slash_nalewka-z-jasnych-winogron-z/l/-1662803182.JPG)
Potrzebne składniki:2 kg jasnych
winogron1l
wody1 kg
cukru1 l
spirytusuowoce kandyzowane ( ja użyłam firmy Gold Pack )
cytrynasok z cytrynygarść
rodzynek5
goździkówcukier waniliowySposób wykonania:
Winogrono myjemy, obieramy z szypułek. Nakładamy do połowy słoika. Następnie wrzucamy 5
goździków,
owoce kandyzowane, startą
skórkę z cytryny i
sok z cytryny,
cukier waniliowy i garść
rodzynek.Wrzucamy resztę
winogrona. Zalewamy 1l zimnej przegotowanej
wody i 1l
spirytusu. Zakręcamy. Zostawiamy na 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy, nalew w osobny słoik, a
winogrono z dodatkami zasypujemy kilogramem
cukru na kilka dni, mieszając kilka
razy dziennie słoikiem, aby
cukier się rozpuścił.Oba nalewy zlewamy, filtrujemy i przelewamy do butelek. Czekamy kilka miesięcy, aby nabrała aromatu i smaku.Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.