ßßß Cookit - przepis na Ananasówka

Ananasówka

nazwa

Wykonanie

W życiu każdego uczciwego człowieka przychodzi taki moment, że musi się napić alkoholu. No musi, nie ma zmiłuj. U nas na ten przykład takie chwile przychodzo jakieś osiem razy dziennie, ale tutej to nawet wróbli na parapecie zamiast „ćwir ćwir” śpiewajo: „ćwiara! ćwiara!”. Zegar też normalnie godziny nie wybija, tylko śjakoś: „bim – ber, bim – ber”… Jakaś taka aura musi panuje… Nu, ale do rzeczy. Jak już taka ochota człowieka najdzie, to lepiej żeby se dogodził wykwintnym trunkiem, a nie jakimiś temi nowomodnymi modżajtami i innymi takimi. Może se na ten przykład taką ananasóweczkie uprzednio wytworzyć. My do spirytu dodali 1 szklankie wody, żeby mocy więcej było, ale Wy tam zróbta jak uważata!
Składniki:
· ¼ dużego ananasa
· ½ litra spirytusu
· ½ szklanki cukru
· 2 szklanki wody
· 2 plastry cytryny
· 6 goździków
Sposób przygotowania:
Ananasa dokładnie obieramy ze skórki i wykrajamy ¼. Kroimy na dość duże kawałki i układamy na gazie jałowej. Dokładamy plasterki wyparzonej cytryny (uważamy, by nie zawierała pestek – nadają nalewce goryczy) i goździki. Wszystko starannie zawijamy gazą i sznurkiem, tak, aby powstał „woreczek”. Do dużego, szczelnego słoja wlewamy spirytus. Ananasa podwieszamy w słoju nad spirytusem, uważając, by nie dotykał jego powierzchni. Słój dokładnie zakręcamy i odstawiamy na min. 2 tygodnie w ciepłe, zacienione miejsce. Co 2-3 dni delikatnie poruszamy słojem, aby składniki mogły się harmonijnie połączyć. Po „odstaniu” odpowiedniego czasu wyciągamy ze słoja ananasa, a nalewkę filtrujemy. Wodę gotujemy, doprowadzając do wrzenia, a następnie dodajemy cukier. Tak powstały syrop dolewamy do nalewki i delikatnie mieszamy. Przelewamy do butelek i odstawiamy do wyklarowania. Wprawdzie nalewka nadaje się do picia właściwie od razu, ale im dłużej będzie stała, tym więcej walorów smakowych nabędzie. Na pewno wytrąci się osad – można go przefiltrować, ale nie jest to konieczne – to wyłącznie kwestia estetyki.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2012/05/27/ananasowka