ßßß Cookit - przepis na Nalewka na kwiatach czarnego bzu

Nalewka na kwiatach czarnego bzu

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Gdy na zeszłorocznych Targach Regionalia pierwszy raz spróbowałam tej delikatnej, pysznej nalewki wiedziałam że muszę ją sama przygotować. Poczekałam, aż zakwitnie czarny bez i ruszyłam na łowy. Kwiaty czarnego bzu zbierałam w lesie z dala od dróg i zabudowań. Gdy poczytałam, że kwiaty te mają także właściwości lecznicze, bardzo się ucieszyłam. Nie ma nic lepszego niż nalewka o wyjątkowym smaku i do tego o działaniu prozdrowotnym (choć tak naprawdę prawie każda nalewka taka jest). Kwiaty czarnego bzu działają wykrztuśnie, napotnie, antywirusowo, rozrzedzają katar i wzmacniają odporność. Przyspieszają przemianę materii i oczyszczają organizm. Łagodzą stany zapalne skóry, wzmacniają naczynia włosowate i stabilizują krwiobieg. To tylko niektóre z cudownych właściwości kwiatów. Dojrzałe kwiaty należy zbierać od końca maja do końca czerwca.
Składniki:
1 l przegotowanej chłodnej wody
½ kg cukru
50 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
2 duże cytryny
1 litr spirytusu
sok z 2 cytryn
Sposób przygotowania:
Przygotować syrop cukrowy. 1 litr wody i 1/2 kg cukru razem zagotować, odstawić do ostudzenia. Cytryny sparzyć, pokroić w plastry. Baldachy kwiatów czarnego bzu (przejrzeć, żeby nie było mszyc) upchnąć w sporym słoju na zmianę z plastrami cytryny.
Zalać zimnym syropem, przykryć gazą i odstawić na tydzień w ciepłe, jasne miejsce, codziennie zamieszać.
Po tygodniu odcedzić kwiaty, dodać 1 litr spirytusu i sok z cytryn.
Odstawić na miesiąc w ciemne miejsce, przefiltrować i przelać do butelek.
Odstawić na co najmniej 4 tygodnie. Po tym czasie nalewka na kwiatach czarnego bzu jest gotowa do spożycia.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/05/nalewka-kwiatach-czarnego-bzu