Wykonanie
Zawsze będąc w miejscu, gdzie sprzedają gofry prosiłam o ten z frużeliną, koniecznie
wiśniową ;) W końcu sama postanowiłam ją zrobić, żeby móc jej kosztować cały rok, pychotka ! Przepis wzięty od Elexis .
Potrzebne składniki:1 kg
wiśni6 łyżeczek
żelatyny2 szklanki
cukru4 łyżki
soku z cytryny ( ja użyłam Limmi
cytrynkę )4 łyżeczki
mąki ziemniaczanej4 łyżki zimnej
wodySposób wykonania:
Wiśnie myjemy, drylujemy.Wkładamy do garnka, zasypujemy 2 szklankami
cukru. Gotujemy, aby
cukier się rozpuścił, ale nie doprowadzamy do wrzenia.Skrapiamy 4 łyżkami
soku z cytryny.4 łyżeczki
mąki ziemniaczanej rozrabiamy z 4 łyżkami zimnej
wody. Dokładnie mieszamy, dodajemy do
wiśni. Gotujemy.6 łyżeczek
żelatyny mieszamy z gorącym
sokiem z
wiśni. Gotujemy do rozpuszczenia w osobnym garnku. Dodajemy do
wiśni.Mieszamy dokładnie.W międzyczasie słoiki wstawiamy do gorącego piekarnika, jeśli chcemy przechować frużelinę na później.Gorącą frużelinę wlewamy do gorących słoików.Zakręcamy, odwracamy na kilka minut do góry dnem.Przykrywamy na kilka godzin ręcznikiem.Smacznego !