Wykonanie
Sezon na
wiśnie trwa, więc aż żal byłoby nie zrobić domowego
dżemu, który bardzo lubię ;)
Potrzebne składniki:1,8-1,9 kg wydrążonych
wiśni0,8-0,9 kg
cukru2 konfiturexy
sok z cytryny ( ja użyłam Limmi
cytrynkę )Sposób przygotowania:
Wiśnie myjemy, wydrążamy.Wkładamy do garnka, dodajemy 2 konfiturexy.Całość mieszamy. Gotujemy na ogniu kilkanaście minut.Pod koniec gotowania dodajemy 90-90 dag
cukru.Skrapiamy
sokiem z cytryny.Szybko mieszamy, gotujemy 1 min.Zestawiamy z gazu i jeszcze chwilę mieszamy.Przygotowujemy wcześniej wyparzone słoiki, które nagrzewamy w piekarniku.Gorący
dżem wlewamy do gorących słoików.Zakręcamy, odwracamy na kilka minut do góry dnem.Przykrywamy ręcznikiem na kilka godzin.Smacznego !