Wykonanie
Ostatnio wzięłam się za przerabianie
wiśni. Mam już
dżem wiśniowy i sok. Zawsze jak gotuje
dżem wiśniowy to łychą zbieram sok do osobnego garnka, dodaje
cukier, pogotuje chwilkę i przelewam do słoików - mam gotowy
sok wiśniowy na zimę. Jest świetny do
herbaty, do
wody czy budyniu. Jednak tym razem robiąc kolejną porcję
wiśni nie odlewałam soku. Gotowałam
wiśnie z
cukrem dwa dni i powstała taka lejąca
konfitura, pyszna do polania
lodów, owsianki czy naleśników. Zdecydowanie polecam.Zapraszam :-)Składniki:- 2 kg
wiśni- 1 kg
cukru (jak
wiśnie są kwaśne to więcej)- sok wyciśnięty z 1
cytryny- 2 łyżki
cukru z
waniliąWykonanie:
Wiśnie pozbawiamy pestek i wrzucamy je do garnka. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i zostawiamy na 2-3 godziny, aby się gotowały. Mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy połowę
cukru i dalej gotujemy. Ja gotowałam jeszcze 2 godziny. Wyłączamy i zostawiamy do następnego dnia. Dodajemy resztę
cukru,
sok z cytryny i ponownie gotujemy tak długo, aż osiągniemy pożądaną konsystencję. Jeżeli
konfitura jest kwaskowata to możemy dodać jeszcze
cukru, to zależy od naszych upodobań
smakowych. Gorącą
konfiturę przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Ustawiamy na chwilę do góry dnem.