Wykonanie
Od roku jestem szczęśliwą posiadaczką i użytkowniczką sokownika. W tym roku postanowiłam sprawdzić, czy może mój ukochany sok z
wiśni dałoby się w sokowniku zrobić (w
sumie do tego służy, prawda? ). Okazuje się, ze sok wychodzi bezbłędnie pyszny. Więc po przerobieniu pierwszych 3 kg, wróciłam na targ po kolejne łubianki... i tak conajmniej 12 kg
wiśni zostało przerobionych na
soki... teraz czekają w spiżarni na zimową
porę.
Składniki:3 kg
wiśniok 0,5 kg
cukruWykonanie:
Wiśnie umyć i wrzucić do sokownika, zasypać
cukrem a następnie czekać aż puszczą sok.Gorący sok wlewać do wyparzonych słoików / butelek i zakręcać wyparzonymi pokrywkami.
Oczywiście ilość
cukru zależy od upodobań przyszłych konsumentów. Nie mam pojęcia jakie jest minimum
cukru. Czy wystarczy jak zapasteryzuje sie sam sok bez
cukru... może na jakiś czas tak? Przyznaję, że nie sprawdzałam, bo i tak wolę lekko słodki sok. Taki do rozcieńczania - czyli to co mi właśnie z tego wyszło.Smacznego!