ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowiec na a'la kruchym cieście z dodatkiem Sunquick pomarańcza.

Pomarańczowiec na a'la kruchym cieście z dodatkiem Sunquick pomarańcza.

nazwa

Wykonanie

W sumie długo zastanawiałam się do czego mogłabym wykorzystać sok z pomarańczy, aż w końcu wpadłam na pomysł ,,pomarańczowca" ;) Jak to zwykle bywa pomysł ewoluował w mojej głowie wraz z kolejnymi etapami wykonywania ciasta.
Potrzebne składniki:
1/5 kostki masła,
1 i 1/3 szklanki mąki,
2 żółtka,
1/5 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 czubatej łyżki śmietany,
szczypta soli,
2 galaretki pomarańczowe,
1,5 szklanki soku pomarańczowego ( ja użyłam Sunquick pomarańcza ),
1,2 pomarańcze,
2 budynie waniliowe,
3 szklanki mleka,
3 łyżki cukru.
Sposób wykonania:
Z 2 żółtek, 1/5 kostki tłuszczu, 1 i 1/2 czubatej łyżki śmietany, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/5 szklanki cukru, 1 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypty soli wyrabiamy ciasto.
Wykładamy je do wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem tortownicy.
Pieczemy ok. 15 min. 1 80 st.
Zostawiamy do wystygnięcia.
3 szklanki mleka oraz 1/2 szklankę soku pomarańczowego doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 3 łyżki cukru.
Dodajemy rozrobione w 1/2 szklance mleka 2 budynie waniliowe.
Mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.
2,5 szklanki wody zagotowujemy z 1 szklanką soku pomarańczowego. Rozpuszczamy 2 galaretki pomarańczowe, zostawiamy do lekkiego stężenia.
Na wystudzone a'la kruche ciasto wylewamy budyń. Wstawiamy do lodówki/
Kładziemy obraną pomarańczę.
Zalewamy prawie tężejącą galaretką.
Zostawiamy w lodówce na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/06/pomaranczowiec-na-ala-kruchym-ciescie-z.html