Wykonanie
W
sumie długo zastanawiałam się do czego mogłabym wykorzystać sok z
pomarańczy, aż w końcu wpadłam na pomysł ,,pomarańczowca" ;) Jak to zwykle bywa pomysł ewoluował w mojej głowie wraz z kolejnymi etapami wykonywania ciasta.
Potrzebne składniki:1/5 kostki
masła,1 i 1/3 szklanki
mąki,2
żółtka,1/5 szklanki
cukru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1,5 czubatej łyżki
śmietany,szczypta
soli,2
galaretki pomarańczowe,1,5 szklanki
soku pomarańczowego ( ja użyłam Sunquick
pomarańcza ),1,2
pomarańcze,2 budynie
waniliowe,3 szklanki
mleka,3 łyżki
cukru.Sposób wykonania:Z 2
żółtek, 1/5 kostki tłuszczu, 1 i 1/2 czubatej łyżki
śmietany, 1 i 1/3 szklanki
mąki, 1/5 szklanki
cukru, 1 łyżeczki
proszku do pieczenia i szczypty
soli wyrabiamy ciasto.Wykładamy je do wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem tortownicy.Pieczemy ok. 15 min. 1 80 st.Zostawiamy do wystygnięcia.3 szklanki
mleka oraz 1/2 szklankę
soku pomarańczowego doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 3 łyżki
cukru.Dodajemy rozrobione w 1/2 szklance
mleka 2 budynie
waniliowe.Mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.2,5 szklanki
wody zagotowujemy z 1 szklanką
soku pomarańczowego. Rozpuszczamy 2
galaretki pomarańczowe, zostawiamy do lekkiego stężenia.Na wystudzone a'la kruche ciasto wylewamy
budyń. Wstawiamy do lodówki/Kładziemy obraną
pomarańczę.Zalewamy prawie tężejącą
galaretką.Zostawiamy w lodówce na kilka godzin do całkowitego stężenia.Smacznego !