Wykonanie
Szynka wielkanocna, tym razem pieczona w ziołach. Rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczna ;)
Potrzebne składniki :2 kg
szynki wieprzowej .Zalewa : 2,5 l
wody,1/2 szklanki
soli gruboziarnistej,1 łyżka
soli do peklowania ,1 łyżeczka
pieprzu czarnego,1 łyżeczka
ziela angielskiego,1 łyżeczka
gorczycy,5 ząbków
czosnku,kilka listków laurowych,2 łyżki
majeranku,
cebula ( inne
zioła według uznania )Sposób wykonania:
Sól uprażyć na patelni.Analogicznie zrobić z resztą przypraw sypkich.Gotujemy 1,5 l
wody, dodajemy uprażone suche
przyprawy, dodajemy
liście laurowe,
ziela angielskie i inne.Zostawiamy do wystygnięcia.Wkładamy do zimnej zalewy
szynkę na 4-5 dni w chłodnym miejscu.Kilka
razy dziennie obracamy.Po tym czasie nacieramy
majerankiem, wkładamy do rękawa do pieczenia lub zawiązujemy sznurkiem.Pieczemy ok .2 h w 200 st.Smacznego!