Wykonanie
Nalewka głogowa ma właściwości lecznice. Najlepsza jest po leżakowaniu przez 3-6 miesięcy.
Potrzebne składniki:2 kg głogu,1 l
spirytusu,1 l
wody,opakowanie suszonych
śliwek,50 g
rodzynek,pół
laski wanilii /cukier
waniliowy ,1 kg
cukru,szklanka
mioduSposób wykonania:Głóg myjemy, najlepiej po przymrozkach, wsypujemy do słoika. Dodajemy
cukier waniliowy. Naprzemiennie dokładamy
śliwki i
rodzynki z głogiem.Mieszamy litr
spirytusu z litrem przegotowanej zimnej
wody i zalewamy głóg.Zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni, co jakiś czas ruszamy słoikiem. Następnie zlewamy płyn.Przygotowujemy
syrop cukrowy - gotujemy kilo
cukru, szklanka
miodu, szklanka
wody. Zagotowujemy i studzimy. Dolewamy do płynu, odstawiamy do sklarowania na kilka dni i przelewamy do butelek.Smacznego !