ßßß Cookit - przepis na Nalewka sosnowa

Nalewka sosnowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

A dlaczego nie? syrop jest pyszny więc nalewka też będzie dobra tylko z kilkoma procentami :) w tym roku już późno na zbieranie pędów ale może w przyszłości skorzystacie. Wstrzymywałam się z publikacją posta, ponieważ nie wiedziałam co wyjdzie z moich poczynań.
Składniki:
około 100 szt. młodych pędów sosny
0,5 l spirytusu
0,7 l wody
80 dag cukru
Młode pędy zerwane początkiem maja położyć na białej kartce by wszelkie robactwo uciekło. Pociąć na małe kawałki 1 - 2 cm, zalać spirytusem, zakręcić i pozostawić na 2 tygodnie. Sosnowy spirytus przecedzić przez gazę lub lnianą ściereczkę, przelać do słoika i pozostawić w lodówce lub ciemnej piwniczce na kolejne 2 tygodnie. Wodę zagotować, wsypać cukier i gotować na małym ogniu 5 minut. Pozostawić do wystudzenia. Pędy sosny zalać syropem, zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić przez lnianą ściereczkę i połączyć ze spirytusem. Pozostawić do połączenia smaków na minimum 3 miesiące.
Ps. Oczywiście wypróbowałam wcześniej. Jest słodziutka ale potrzebuje czasu, spirytus jest mocno wyczuwalny. Następna degustacja za 3 miesiące.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/06/nalewka-sosnowa.html