Wykonanie
Krem czekoladowy ze sklepu to sam
cukier i tłuszcz . Moja propozycja to czekośliwka, która prawie nie zawiera
cukru, bo
słodycz pochodzi z
owoców.
Śliwki zawierają dużo błonnika, przeciwutleniaczy i polifenoli, dlatego działa ją antynowotworowo. Dodatkiem jest surowe
kakao, które zawiera magnez, żelazo i inne cenne składniki. Można taką czekośliwką smarować naleśniki, kanapki, ale najlepiej smakuje prosto ze słoiczka :)
2 kg
śliwek węgierek1 łyżka
cukru1 szklanka
wody4 łyżki surowego
kakao1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub 1
laska waniliiŚliwki umyć, wydrążyć pestki, wyłożyć do garnka, posypać łyżką
cukrem, aby puściły sok. Podlać
wodą i dusić co jakiś czas mieszając do rozpadnięcia
śliwek a następnie do pożądanej gęstości. Dodać ekstrakt
waniliowy lub nasionka z
laski wanilii i
kakao. Wymieszać i przełożyć do suchych słoiczków i pasteryzować ok. 30minut.