ßßß Cookit - przepis na Nutella śliwkowa

Nutella śliwkowa

nazwa

Wykonanie

Krem czekoladowy ze sklepu to sam cukier i tłuszcz . Moja propozycja to czekośliwka, która prawie nie zawiera cukru, bo słodycz pochodzi z owoców. Śliwki zawierają dużo błonnika, przeciwutleniaczy i polifenoli, dlatego działa ją antynowotworowo. Dodatkiem jest surowe kakao, które zawiera magnez, żelazo i inne cenne składniki. Można taką czekośliwką smarować naleśniki, kanapki, ale najlepiej smakuje prosto ze słoiczka :)
2 kg śliwek węgierek
1 łyżka cukru
1 szklanka wody
4 łyżki surowego kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
Śliwki umyć, wydrążyć pestki, wyłożyć do garnka, posypać łyżką cukrem, aby puściły sok. Podlać wodą i dusić co jakiś czas mieszając do rozpadnięcia śliwek a następnie do pożądanej gęstości. Dodać ekstrakt waniliowy lub nasionka z laski wanilii i kakao. Wymieszać i przełożyć do suchych słoiczków i pasteryzować ok. 30minut.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2014/09/nutella-sliwkowa.html