Wykonanie
Jesień w pełni, więc zaczął się również czas przygotowywań
przetworów na zimę. Odkąd pamiętam, nasi rodzice zawsze przygotowywali własnej roboty
dżemy,
ogórki kiszone,
buraczki z
chrzanem... Mama wekuje nawet leczo . Smak lata zamknięty w słoikach :) W końcu zimą również ma być pysznie!Swój pierwszy
dżem zrobiłam w zeszłym roku. Chciałam zrobić coś innego niż to, co robią rodzice. Dlatego postanowiłam na czekodżem, zwany również nutellą ze
śliwek. Smak
powideł śliwkowych z
kakao przypadł mi do gustu, dlatego w tym roku też zawekowałam kilka słoiczków.SKŁADNIKI:3 kg
śliwek węgierek (waga z pestkami)05 - 1 kg
cukru2
cukry waniliowe200 g
kakaoWYKONANIE:1.
Śliwki drylujemy i przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa. Gotujemy na małym ogniu przez dwie, trzy godziny. Często mieszamy, by się nie przypaliło.2. Dodajemy
cukier,
cukier waniliowy. Po chwili dodajemy
kakao. Gotujemy jeszcze przez pół godziny.3. Słoiczki z
dżemem wkładamy do garnka z
wodą i gotujemy przez 15-20 minut.