Wykonanie
Nigdy nie robiłam
dżemu gruszkowego, ale z powodu nadmiaru tych
owoców postanowiłam zrobić coś nowego i smacznego zarazem ;)
Potrzebne składniki:
Gruszki - 15-20 szklanek pokrojonych w kostkę,
imbir - łyżeczka,
cukier - szklanka,3
cytrynySposób wykonania:3
cytryny parzymy, trzemy skórkę z 2
cytryn.Z 3
cytryn wyciskamy sok.Wlewamy do garnka.Dosypujemy startą
skórkę cytryny.Wrzucamy lyżeczkę
imbiru.Wsypujemy szklankę
cukru.Zagotowujemy.Wrzucamy 15-20 szklanek pokrojonych w kostkę
gruszek.Gotujemy ok. 2 dni.Gorący
dżem wlewamy do gorących słoików.Odstawiamy na 10 minut do góry dnem.Pozostawiamy do ostygnięcia.Smacznego !