Wykonanie
Dziś czas na
gruszki. W przepisie jest 1,4kg
gruszek. Dlaczego? bo po obraniu i wykrojeniu środka, akurat zostaje 1kg
owoców ;-) A pamiętajmy, że zasada jest 1:1. Czyli 1kg
owoców na 1kg
cukru.
Składniki:1,4kg
gruszek;1/2 płaskiej łyżeczki kwasku
cytrynowego1kg
cukru.Sposób przygotowania:
Gruszki obieramy ze skórki oraz wykrawamy środek.
Gruszki kroimy je na małe kawałki. Wrzucamy na patelnie i delikatnie dodajemy
wodę, smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu dolewając
wody.
Cukier dodajemy do
owoców. Dodajemy kwasek
cytrynowy ( ja robię dodaję go po to by
konfitura nie była za bardzo słodka i nie straciła na kolorze), wymieszać i jeszcze chwilę gotować. W dużym garnku zagotować
wodę, potrzeba będzie do wekowania. Gorący
dżem nakładamy do czystych słoików, wlewamy prawie do pełna i zamykamy wieczkiem (ważne by wieczko było czyste i suche). Do gorącej
wody wkładamy słoiki i gotujemy ok. 15 min na małym ogniu ( słoiki mają być w wodzie nie całe a ¾ słoika. Po wekowaniu wyciągamy słoiki i kładziemy do góry dnem na ok. 20 min.