Wykonanie
Według kolejnej ankiety, która ukazała się w czasie weekendu na blogu, najbardziej chcielibyście ujrzeć przepis na danie "sugarfree". Mimowolnie podświadomie uprzedziłam
wyniki ankiety, w sobotni poranek natykając się na......
figi.
Figi, które stały się podstawą pewnego pysznego dania. Kiedy świeże
owoce fig w sezonie miały swoje pięć minut, suszone odeszły w zapomnienie. Teraz, o dziwo unikając dodania do świątecznych makówek, odnalazły swoje miejsce w pancakes zrobionych specjalnie dla ich miłośniczki, a jednocześnie osoby, która przyczyniła się do tego, że i ja je polubiłam.Delikatne, aczkolwiek z charakterystycznym, a przyjemnym posmakiem
mąki gryczanej i
kardamonu. Mało słodkie ciasto stworzone do tego, żeby polać je gęstym, słodkim
syropem i przyprószyć szczyptą dodatkowego
kardamonu lub
cynamonu. Na poranek, na południe, na późny powrót do domu. Na uśmiech i na wspólne pięć godzin spędzone na rozmowie. Także na zdrowie, chciałoby się dodać.
Figi mają właściwości przeciwutleniajace, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne ; właściwości wspomagające pracę układu trawiennego oraz niwelujące problemy
sercowo-naczyniowe . Korzystnie wpływają też na funkcjonowanie wątroby .
/1 porcja/
- 40g
mąki orkiszowej- 20g
mąki gryczanej*- 1
jajko- 100ml
kefiru- 30g suszonych fig- 1 łyżeczka
oleju rzepakowego- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- szczypta
kardamonuMąki przesiać, wymieszać wraz z
solą,
kardamonem i
proszkiem do pieczenia. Następnie dodać
syrop z agawy,
kefir,
jajko i
olej. Całość dokładnie zmiksować.
Figi pokroić w drobną kostkę, wymieszać razem z
ciastem. Smażyć niewielkie placuszki z obydwu stron do zrumienienia na rozgrzanej patelni o nieprzywieralnej powłoce. Podawać
solo lub z
owocami,
konfiturami,
syropami. Ja podałam je z
syropem daktylowym .*w przypadku braku
mąki gryczanej, można zastąpić ją inną
mąką - orkiszową, żytnią, pszenną**podając placki bez żadnych dodatków, można dodać do ciasta 1 łyżeczkę
cukru lub innej substancji słodzącej