ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe naleśniki vol. 1

Bezglutenowe naleśniki vol. 1

nazwa

Wykonanie

Naszła mnie dziś ochota na naleśniki na słono.
Aż dziw, że przepisu na bezglutenowe naleśniki do tej pory nie wrzuciłam. Uwielbiam to danie w każdej wersji smakowej, na słono, na słodko, bez niczego... Już kilkukrotnie robiłam naleśniki z mieszkanki mąk bezglutenowych, ale dzisiejszy eksperyment przerósł moje oczekiwania! Moja mama (którą namówiłam na bezglutenowy tydzień) nie mogła przestać powtarzać: Pyszne! Super! Jeszcze bym zjadła! I naprawdę - wyszły obłędne. Nie wiem czy nie lepsze od tych, co robiłam kiedyś nałogowo z mąki pszennej ;)
Naleśniki a la tortilla wzięły się stąd, że dzień wcześniej mieliśmy gości i mama zrobiła im tortille z kurczakiem. A mi ciekła ślinka... Następnego dnia nadrobiłam zaległości. Zwykle naleśniki jem ze szpinakiem, białym serem lub dżemem, ale jako tortille sprawdziły się dziś równie dobrze.
Bezglutenowy mix naleśnikowy:
Użyłam czterech rodzajów mąk. Dwie ze skrobią, dwie bez. Wszystkie są dostępne w Tesco i Auchan w bardzo przystępnych cenach, więc nie ma sensu samemu bawić się w mielenie każdej mąki osobno.
Strona http://glutenfreegirl.com/how-to-make-a-gluten-free-all-purpose-flour-mix/ proponuje, aby taki bezglutenowy mix składał się z ok. 60% mąki zawierającej skrobię (skrobia kukurydziana, skrobia/mąka ziemniaczana, mąka z białego ryżu) i 40 % mąk razowych. Skrobia łączy ciasto, ale nie zawiera żadnych wartości odżywczych, w przeciwieństwie do mąk pełnoziarnistych. Moje proporcje były trochę inne, bo... tak sobie wymyśliłam ;)
Proporcje (całość - nieco więcej niż 1 szklanka):
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ryżowej (białej)
Ciasto na naleśniki:
- mix bezglutenowych mąk (to co powyżej)
- 2/3 szklanki mleka (ja użyłam roślinnego - ryżowego)
- łyżeczka brązowego cukru
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oleju
- 3 jajka
- łyżka wody gazowanej
Wszystkie składniki miksujemy i smażymy. Oleju użyłam do smażenia tylko pierwszego naleśnika, do kolejnych nie było już takiej potrzeby. Naleśniki dzięki temu są leciutkie :)
Mój farsz:
- sałata lodowa
- pomidory
- ogórek
- cebula
- grillowany kurczak
- oliwki
- sos czosnkowy
Z mamą część naleśników zawinęłyśmy w krokiety, a część właśnie jak tortille, w sreberku. Tak czy siak, uszy nam się trzęsły!
No, chyba zjem jeszcze jednego!
Źródło:http://www.optimiss.pl/2014/08/bezglutenowe-nalesniki-vol-1.html