Wykonanie
Pysznie, zdrowo i bezglutenowo :D a co najważniejsze, to możemy wziąć zarówno do pracy, szkoły i na uczelnie. Wygodnie się je, dlatego też wymyśliłam i zrobiłam wczoraj tortille na nasz wieczorny kur niemieckiego. Mąż był zachwicony, a on jest dla mnie największą motywacją....no i Wy oczywiście też :D
Przerwa w szkole czyli nasza kolacja o 19:00 :) ....a ten zlew, to na korytarzu do płukania gąbek, żeby nie było, że w toalecie jemy ;)PRZEPIS na około 6 naleśników:Składniki:Na ciasto naleśnikowe:1 szklanka
mleka roślinnego (lub
wody, lub
mleka krowiego wedle uznania)1 jako kurze6 łyżek
mąki kukurydzianej6 łyżek
mąki ryżowej1-2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
oleju roślinnegopieprz,
sól,
paprykaskładniki na tortille: kotlety z piersi drobiowej panierowanej w
sezamie (przepis znajdziecie tutaj . Ja do panierki nie używałam tym razem
mąki. Oczywiście można użyć do tortilli niepanierowanego
mięsa)
sałata lodowapapryka czerwonaogórek zielony
oliwkisos
paprykowy (można użyć dowolnego, wedle uznania)
1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo rzadkie, ale takie jest najlepsze.
2. Smażymy na patelni beztłuszczowej. Ciasto jest elastycznie, łatwo powinno odchodzić od patelni, a co najważniejsze nie łamie się. Wyszło po prostu idealne ;)
3. Kotlety przygotowujemy najlepiej wcześniej żeby zdążyły ostygnąć i kroimy w paski.
4. Naleśniki smarujemy sosem, wykładamy pozostałe składniki, doprawiamy i zwijamy.
...i GOTOWE!!!tutaj do zdjęcia nie zwijałam bardzo mocno, aby pokazać składniki w środku :)