ßßß
Składniki :1 2/3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody1/2 szklanki oliwy extra virgin200 g szynki pokrojonej w grubą kostkę1 szklanka pokrojonych czarnych oliwek bez pestek1 ¼ szklanki startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej parmezanupieprz4 jajka w rozmiarze LSposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną formę (13 x 21) nasmarować masłem.Do miski wsypać mąkę oraz sodę. Wbijać po jednym jajku cały czas mieszając, aż jedno po drugim się wchłonie. Dodać oliwę i mieszać, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, oliwki oraz starty ser. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Chlebek powinien być wyrośnięty a drewniany patyczek wbity w jego środek suchy.Po upieczeniu chlebek odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Następnie wyjąć z formy i pokroić na kromki.