ßßß Cookit - przepis na Chlebek z oliwkami i szynką

Chlebek z oliwkami i szynką

nazwa

Wykonanie

19 Listopada 2013 Gotowanie ze stylem
Dziś na blogu przepis na domowy chlebek jajeczny z oliwkami, serem i szynką. Bardzo aromatyczny, sycący i oryginalny w smaku, po prostu idealny na śniadanie. Ciasto przygotowuje się podobnie jak na ptysie. Jest ono lekkie i dobrze wyrasta podczas pieczenia. Chlebek można podawać sam, na ciepło lub jako dodatek do zupy i sałatek. Można także podawać go z masłem bądź warzywami.
Chlebek jajeczny z czarnymi oliwkami, serem i szynką
Składniki :
1 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki oliwy extra virgin
200 g szynki pokrojonej w grubą kostkę
1 szklanka pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
1 ¼ szklanki startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej parmezanu
pieprz
4 jajka w rozmiarze L
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną formę (13 x 21) nasmarować masłem.
Do miski wsypać mąkę oraz sodę. Wbijać po jednym jajku cały czas mieszając, aż jedno po drugim się wchłonie. Dodać oliwę i mieszać, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, oliwki oraz starty ser. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Chlebek powinien być wyrośnięty a drewniany patyczek wbity w jego środek suchy.
Po upieczeniu chlebek odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Następnie wyjąć z formy i pokroić na kromki.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_chlebek-z-oliwkami-i-szynka.html