Wykonanie
19 Listopada 2013 Gotowanie ze stylemDziś na blogu przepis na domowy chlebek jajeczny z
oliwkami,
serem i
szynką. Bardzo aromatyczny, sycący i oryginalny w smaku, po prostu idealny na śniadanie. Ciasto przygotowuje się podobnie jak na ptysie. Jest ono lekkie i dobrze wyrasta podczas pieczenia. Chlebek można podawać sam, na ciepło lub jako dodatek do zupy i sałatek. Można także podawać go z
masłem bądź warzywami.Chlebek jajeczny z
czarnymi oliwkami,
serem i
szynkąSkładniki :1 2/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody1/2 szklanki
oliwy extra virgin200 g
szynki pokrojonej w grubą kostkę1 szklanka pokrojonych czarnych
oliwek bez pestek1 ¼ szklanki startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej
parmezanupieprz4
jajka w rozmiarze LSposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną formę (13 x 21) nasmarować
masłem.Do miski wsypać
mąkę oraz
sodę. Wbijać po jednym
jajku cały czas mieszając, aż jedno po drugim się wchłonie. Dodać
oliwę i mieszać, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.Dodać pokrojoną w kostkę
szynkę,
oliwki oraz
starty ser. Doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Chlebek powinien być wyrośnięty a drewniany patyczek wbity w jego środek suchy.Po upieczeniu chlebek odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Następnie wyjąć z formy i pokroić na kromki.