Wykonanie
Tak, kolejny przepis na jajecznicę :) Cóż, zima w Łodzi
daje mi się we znaki i choć nie ma tu obecnie śniegu, to ciężka aura zupełnie nie pomaga wstać rano z łóżka. Zwłaszcza, że od kilku dni panuje tu albo ciemność, albo półmrok. Aby zupełnie nie oszaleć w tym
mieście-widmo zaczynam dzień od kolorowych, pysznych śniadań :) I koniecznie na ciepło!Dziś rozkosz dla oka i podniebienia - czyli pomysł na jajecznicę z
pomidorem i
czarnymi oliwkami.Składniki:2 duże
jajka2 grube plasterki
szynkigarść
oliwek1 średni
pomidorlistki
oreganosól,
pieprzłagodny
parmezanDo dzieła:Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną
szynkę,
pomidory i
oliwki. Podsmażamy wszystko przez kilka minut, dodajemy
jajka, przyprawiamy
solą,
pieprzem i smażymy, aż oczom naszym ukaże się piękna jajecznica :) Po nałożeniu na talerz oprószamy wszystko tartym
parmezanem i dekorujemy listkami
oregano :) Smacznego Poranne głodomory!PS. Jeśli wasza patelnia ma tendencje do przywierania/przypalania i innych okropności - dodajcie na samym początku kilka kropli
oliwy z oliwek :)PPS. Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy diety mogą być pyszne - oto odpowiedź, tą jajecznicą można się spokojnie zajadać będąc np. na diecie South Beach :)