ßßß Cookit - przepis na Sernik z makiem

Sernik z makiem

nazwa

Wykonanie

27 Kwietnia 2015 Gotowanie ze stylem
Prosty, szybki i bardzo efektowny serniko - makowiec. Kruchy spód, masa makowa z dodatkiem żurawiny i miodu, aksamitna masa serowa i pyszna polewa malinowa. Wszystkie warstwy sernika doskonale się ze sobą komponują. To ciasto ma w sobie składniki, które lubimy najbardziej: owoce, ser, miód i mak. Polecam!
Serniko-makowiec z sosem malinowym
Składniki :
Ciasto :
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
1/2 kg maku
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 pełne łyżki miodu
100 g żurawiny suszonej
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
olejek migdałowy (9 g)
30 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Masa serowa :
1 kg mielonego białego sera
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki masła
1 cukier wanilinowy (16 g)
200 ml śmietany 30%
Dekoracja z malin
0,5 kg malin
2 łyżki stołowe cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Ciasto :
Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym masłem, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, szybko wyrobić ciasto. Owinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki.
Masa makowa:
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić mak i gotować pod przykryciem przez 20-22 minuty. Następnie odsączyć wodę i zmielić mak dwukrotnie w maszynce od mięsa (najlepiej na sicie o jak najdrobniejszych oczkach).
Masło utrzeć wraz z cukrem (w dużej misce) do jednolitej masy. Dodać żółtka i dalej ucierać. Dodać mak, wymieszać. Następnie dodać miód, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżeczką cukru. Następnie dodać je do masy makowej, zmiksować mikserem na małych obrotach ( białka najlepiej dodawać partiami).
Na koniec dodać olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, przełożyć do formy.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Masa serowa :
Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, następnie dodać ser, całość zmiksować. Dodać płynną śmietanę, po czym ubijać mikserem około 2 minuty.
Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Wykończenie:
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową.
Masę serową nałożyć na mak.
Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Dekoracja z malin
Maliny zmiksować na gładką masę. Następnie wymieszać je z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i podgrzewać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia od czasu do czasu mieszając.
Gotową masę makową nałożyć na przestudzone ciasto, odstawić do stężenia.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_sernik-z-makiem.html