Wykonanie
Devolay06 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylemPrzepis na znany w Polsce kotlet devolay z
mięsem z kurczaka i
serem żółtym. Kotlet przygotowuje się zawijając
mięso w rulon z
serem,
masłem oraz różnymi dodatki takimi jak np. posiekana
natka pietruszki lub
pieczarki, panieruje i smaży na patelni z gorącym tłuszczem. Kotlet devolay to potrawa
mięsna, która najlepiej smakuje podawana z
ziemniakami w różnej wersji oraz gotowanymi warzywami bądź
surówkami warzywnymi.Kotlet devolay z
serem i
natką pietruszkiSkładniki na 4 porcje:1 cała
pierś z kurczaka10 dag
sera żółtego1
jajko40 g
masła (4 płaskie łyżki stołowe)
natka pietruszkisłodka papryka mielona
sól i
pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierki
mąka pszenna do panierkiDodatkowo:małe wykałaczkiSposób przygotowania:Pierś oczyścić z chrząstki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie każdą połówkę przekroić wzdłuż tak, by uzyskać 4 kotlety.
Mięso włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, po czym rozbić za pomocą tłuczka. Natrzeć
solą,
słodką papryką oraz szczyptą świeżo zmielonego
pieprzu. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Natkę pietruszki posiekać na drobno.
Ser żółty pokroić na 4 podłużne paski.
Mięso wyjąć z lodówki. Na środek każdego kotleta nakładać kawałek
sera, 2 łyżeczki
masła oraz 1 pełną łyżeczkę posiekanej
natki pietruszki. Zawijać tworząc rulonik, po czym spinać w dwóch miejscach wykałaczką.Na patelni rozgrzać średnią warstwę
oleju. Kotlety obtoczyć w
mące, w
jajku a następnie w
bułce tartej, po czym smażyć równomiernie z każdej strony około 7 minut.