Wykonanie
19 Grudnia 2015 Gotowanie ze stylemPuszysty i aksamitny sernik przyrządzany z
trzech gatunków
sera:
ricotty,
mascarpone oraz
twarogu. Jest wilgotny w środku, ma delikatną konsystencję i bardzo ładnie wyrasta. Wszystkie składniki ciasta świetnie się ze sobą komponują, wisienkę na torcie są dodane do ciasta
owoce, w moim przypadku były to
brzoskwinie, w sezonie letnim polecam np. świeże
maliny. Pamiętajcie, aby do polewy z
białej czekolady nie dodawać zbyt dużo
mleka, gdyż konsystencja może okazać się zbyt płynna. Przepis uzyskałam od kuzynki Basi, którą serdecznie pozdrawiam. Smacznego!Puszysty sernik z
ricottą i
brzoskwiniamiSkładniki :Spód:300 g
ciasteczek owsianych100 g
masła extraMasa serowa:500 g
sera risotta500 g
sera mascarpone500 g
sera twarogowego7
jajek2 budynie
śmietankowe1 ½ szklanki
cukru pudru30 g
cukru wanilinowegoPolewa:200 g
białej czekolady8 łyżek stołowych
mleka50 g
płatków migdałowychDodatkowo:4
brzoskwinie świeże lub z w zalecie z puszki pokrojone na cienkie plastry o grubości 5 mmForma o wymiarach: 25 x 30 cmpapier do pieczeniaSposób przygotowania:Spód:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Ciasteczka owsiane przełożyć do wysokiego naczynia, zmielić tłuczkiem, blenderem lub maszyną wielofunkcyjną. Dodać rozpuszczone w rondlu
masło. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i rozprowadzić równomiernie łyżką po całej jej powierzchni.Masa serowa:Do dużego naczynia przełożyć wszystkie
sery (najlepiej wcześniej odlać z nich
wodę, jeśli się zebrała po otwarciu opakowania).Dodać
cukier oraz
cukier wanilinowy, po czym wymieszać całość za pomocą miksera. Powoli stopniowo dodawać do masy serowej po całym
jajku cały czas miksując masę. Dodać budynie, delikatnie zmiksować, następnie wymieszać masę łyżką stołową.Masę
serową przełożyć na przygotowany wcześniej spód, wygładzić równomiernie łyżką. Na wierzchu na całej powierzchni masy serowej ułożyć
brzoskwinie, delikatnie je powciskać, wygładzić masę łyżką.Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 – 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik można pozostawić na 20 minut w otwartym piekarniku, następnie należy go wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.Polewa:Do rondla przełożyć połamaną na kawałki
czekoladę. Delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Dodawać stopniowo po 1 łyżce
mleka przez cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita i płynna.Na przestudzone ciasto przelać rozpuszczoną
czekoladę, rozprowadzić równomiernie łyżką, następnie ułożyć
płatki migdałowe.