ßßß Cookit - przepis na Sernik najlepszy

Sernik najlepszy

nazwa

Wykonanie

19 Grudnia 2015 Gotowanie ze stylem
Puszysty i aksamitny sernik przyrządzany z trzech gatunków sera: ricotty, mascarpone oraz twarogu. Jest wilgotny w środku, ma delikatną konsystencję i bardzo ładnie wyrasta. Wszystkie składniki ciasta świetnie się ze sobą komponują, wisienkę na torcie są dodane do ciasta owoce, w moim przypadku były to brzoskwinie, w sezonie letnim polecam np. świeże maliny. Pamiętajcie, aby do polewy z białej czekolady nie dodawać zbyt dużo mleka, gdyż konsystencja może okazać się zbyt płynna. Przepis uzyskałam od kuzynki Basi, którą serdecznie pozdrawiam. Smacznego!
Puszysty sernik z ricottą i brzoskwiniami
Składniki :
Spód:
300 g ciasteczek owsianych
100 g masła extra
Masa serowa:
500 g sera risotta
500 g sera mascarpone
500 g sera twarogowego
7 jajek
2 budynie śmietankowe
1 ½ szklanki cukru pudru
30 g cukru wanilinowego
Polewa:
200 g białej czekolady
8 łyżek stołowych mleka
50 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
4 brzoskwinie świeże lub z w zalecie z puszki pokrojone na cienkie plastry o grubości 5 mm
Forma o wymiarach: 25 x 30 cm
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Spód:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Ciasteczka owsiane przełożyć do wysokiego naczynia, zmielić tłuczkiem, blenderem lub maszyną wielofunkcyjną. Dodać rozpuszczone w rondlu masło. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i rozprowadzić równomiernie łyżką po całej jej powierzchni.
Masa serowa:
Do dużego naczynia przełożyć wszystkie sery (najlepiej wcześniej odlać z nich wodę, jeśli się zebrała po otwarciu opakowania).
Dodać cukier oraz cukier wanilinowy, po czym wymieszać całość za pomocą miksera. Powoli stopniowo dodawać do masy serowej po całym jajku cały czas miksując masę. Dodać budynie, delikatnie zmiksować, następnie wymieszać masę łyżką stołową.
Masę serową przełożyć na przygotowany wcześniej spód, wygładzić równomiernie łyżką. Na wierzchu na całej powierzchni masy serowej ułożyć brzoskwinie, delikatnie je powciskać, wygładzić masę łyżką.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 – 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik można pozostawić na 20 minut w otwartym piekarniku, następnie należy go wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
Polewa:
Do rondla przełożyć połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Dodawać stopniowo po 1 łyżce mleka przez cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita i płynna.
Na przestudzone ciasto przelać rozpuszczoną czekoladę, rozprowadzić równomiernie łyżką, następnie ułożyć płatki migdałowe.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_sernik-najlepszy.html