Wykonanie
5
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej, w tym 2 łyżki
kakao2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
wodycukier waniliowysłoik drążonych
wiśni1 małe
masło roślinne MR1/3 szklanki
cukru pudru200 ml kwaśnej
śmietany2 czubate łyżki
kakaoaromat migdałowy2
galaretki wiśniowe100 g
płatków w migdałach
spirytuswodacukierBiałka ubijamy na sztywno z
wodą. Ciągle ubijając dodajemy
cukier i powoli
żółtka. Na koniec
mąki,
cukier waniliowy,
kakao,
proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.Pieczemy ok. 30 min. w 160 st. Zostawiamy do wystygnięcia.Przygotowujemy krem. 1 małe
masło roślinne MR ucieramy z 1/3 szklanki
cukru, dodajemy po trochu kwaśnej
śmietany. Pod koniec dodajemy 2 łyżki
kakao i
aromat migdałowy.Przekrawamy
biszkopt na 3 części poziomo. Z każdej wykrawamy z
boku krążki.
5. Powstają 3 jajowate
biszkopty i 6 krążków.
6. Szklankę
wody, łyżkę
cukru zagotowujemy.Po ostygnięciu dodajemy 3 łyżki
spirytusu. Nakrapiamy każdy płat.7. Kładziemy pierwszy
biszkopt, smarujemy masą
kakaową, nakładamy 2
biszkopt, smarujemy masą i przyklejamy po
boku po jednym krążku ( nadmiar ciasta obcinamy ).
8. Smarujemy boczne krążki masą i przyklejamy krążki jeszcze 2
razy.
9. Drążone
wiśnie odcedzamy, nakładamy do środka. W 2 szklankach
wody zagotowujemy 2
galaretki wiśniowe. Prawie tężejące nakładamy na
wiśnie. Wkładamy do lodówki do stężenia.
10. Nakładamy ostatni owalny blat. Z okruszków od okręgów i masy formujemy pyszczek jeża. Całość smarujemy resztą masy.
11. Utykamy
płatki migdałowe.
Smacznego !