ßßß Cookit - przepis na Ciasto Mocha

Ciasto Mocha

nazwa

Wykonanie

Ciasto dla amatorów KAWY i CZEKOLADY
… wilgotne, ciężkie ale cudownie rozpływające się w ustach … z wyraźnie wyczuwalną kawową nutą … idealne do filiżanki dobrej kawy! Dodatkowo bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Dla mnie pycha!
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
250 ml mocnej czarnej kawy
150 g masła
200 g cukru
115 g mąki pszennej
40 g mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
1 jajko
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 160 st. C. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
W większym rondlu umieszczamy masło i połamaną czekoladę, dodajemy cukier i wlewamy kawę. Składniki delikatnie podgrzewamy do czasu rozpuszczenia masła i czekolady. Rondel zdejmujemy z panika.
W misce mieszamy mąki, wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy do masy kawowo-czekoladowej. Masę blendujemy do czasu połącznie się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50 -55 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawiamy na 10 min w tortownicy, po tym czasie ściągamy obręcz i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy posypane kakao.
Smacznego!
Źródło przepisu: „Kawa, sekrety baristy”, przepis autorstwa Michelle Keogh
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/ciasto-mocha