Wykonanie
Ciasto dla amatorów
KAWY i
CZEKOLADY… wilgotne, ciężkie ale cudownie rozpływające się w ustach … z wyraźnie wyczuwalną
kawową nutą … idealne do filiżanki dobrej
kawy! Dodatkowo bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Dla mnie pycha!
Składniki:100 g
gorzkiej czekolady250 ml mocnej czarnej
kawy150 g
masła200 g
cukru115 g
mąki pszennej40 g
mąki kukurydzianej (można zastąpić
mąką ziemniaczaną)1
jajkoWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 160 st. C. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W większym rondlu umieszczamy
masło i połamaną
czekoladę, dodajemy
cukier i wlewamy
kawę. Składniki delikatnie podgrzewamy do czasu rozpuszczenia
masła i
czekolady. Rondel zdejmujemy z panika.W misce mieszamy
mąki, wbijamy
jajko, mieszamy i dodajemy do masy
kawowo-czekoladowej. Masę blendujemy do czasu połącznie się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50 -55 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawiamy na 10 min w tortownicy, po tym czasie ściągamy obręcz i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy posypane
kakao.Smacznego!
Źródło przepisu: „Kawa, sekrety baristy”, przepis autorstwa Michelle Keogh