Wykonanie
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepis na klops z
jajem i
szpinakiem . Klops z
jajem to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, a dla mojej mamy trochę powrót do czasów PRL'u.Moja mama, jako
młoda gospodyni, przygotowała klops na święta, zamiast pracochłonnego pasztetu, a swoją pomysłowością zyskała kulinarne uznanie wśród rodziny. Natomiast ja, jako
młoda dziewczynka, nazywałam pieczeń - keksem i wszyscy
mieli ubaw.Takie dania, gdy pojawiają się na
stole przywodzą ciepłe wspomnienia. Od niedawna na święta wielkanocne razem przygotowujemy taką pieczeń rzymską, a ja ostatnio upiekłam jej modyfikację, bo dodałam do środka
szpinak, który swoją
zielenią przywołuje wiosnę.Mając taki wielkanocny przepis, można wziąć udział w konkursie Biedronki ! Do zdobycia czekają; robot kuchenny, blendery i deski kuchenne z imieniem Mamy, które mogą być wspaniałym prezentem dla Mamy. Wystarczy opisać przepis i rodzinne wspomnienie, które się z nim wiąże. Konkurs znajdziecie na stronie wielkanocneprzepisy.biedronka.pl .
1 kg
mięsa mielonego z
łopatki8
jajek (6 ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek, 2 surowe)szklanka
bułki tartejcebula4 ząbki
czosnku500 g
mrożonego szpinaku4 łyżki
masła1,5 łyżeczki
soliłyżeczka
pieprzu naturalnegołyżeczka
pieprzu ziołowegopół łyżeczki zielonej czubrycy2 łyżeczki
sosu tabasco (opcjonalnie)Na
maśle usmażyć
szpinak, jak odparuje doprawić do smaku
sola i
pieprzem.Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, chwilę smażyć i ostudzić.
Mięso mielone wymieszać z dwoma
jajkami,
bułką tartą, posiekaną drobno
cebulą i
przyprawami:
solą,
pieprzem ziołowym i czubrycą.Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą.Na dno formy wyłożyć około 1/3
mięsa, następnie
szpinak, a
potem w równym rządku jedno za drugim ugotowane
jajka.Całość przykryć resztą
mięsa, które należy docisnąć do dołu.Piec przez godzinę w temp. 180 st.C. aż
mięso będzie odchodzić od
boków.Najlepiej podawać z
sosem chrzanowym.